Museer | Kulturarv Västmanland

Museer

I Västmanlands län finns en mängd spännande museer med olika inriktningar. Här hittar du länkar till dem i bokstavsordning. Under rubriken Kommuner hittar du fler sevärdheter via kommunernas webbplatser.

Hitta museum snabbt: A - F, G - N, O - T, V - Ö

 

Aguélimuseet
I Sala finns Sveriges största samling av Aguéliverk. Samlingen innehåller också verk av flertalet namnkunniga konstnärer samtida med Aguéli och senare, till exempel Karl Nordström, Helene Schjerfbeck och Sven X:et Erixson.

Arboga museum
Museet, ett återskapat grosshandlarhem, ligger i Örströmska huset som är byggt 1846 och här finns fotoarkiv, bibliotek, tidningslägg, museibutik och lokaler för tillfälliga utställningar. I museet visas även silver- och tennsamlingar gjorda av berömda arbogamästare.

Arboga robotmuseum
Museet startade 2002 och drivs ideellt av Robothistoriska Föreningen i Arboga. Här visas flygmotorer, motorkomponenter samt bränsle- och reglersystem. Museet har flyg- och robotsimulatorer.

Bergslagens medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan
I Norberg finns ett utomhusmuseum som berättar om medeltiden i Bergslagen. Här får du berättelsen om ett sätt att göra järn som var nytt för tusen år sedan – men som fortfarande är modernt. På egen hand, utrustad med hjälm och ficklampa, kan du besöka den spännande Barngruvan.

Bil- och teknikhistoriska samlingarna
I en representativ miljö visar Bil- och teknikhistoriska Sällskapet i Köping det allra främsta i fordonsväg och en bilverkstad från 1920-talet. Till de permanenta samlingarna hör bland annat Stiftelsen Bertil Lindblads unika fordonssamling som till exempel innehåller Mercedes-Benz exklusiva tävlingsvagn, den kompressormatade typ SSK från år 1929.

Bruksmuseet
Museets samlingarna i Fagersta fokuserar på staden och brukets historia med tyngdpunkt på 1900-talet. I museet visas produkter som tillverkats i Fagersta Bruks verkstäder från slutet av 1800-talet fram till 1980-talet. Basutställningen beskriver: metallurgi, valsade produkter, dragen tråd och linor, rörtillverkning, sågblad, klingor och övriga manufakturprodukter samt hårdmetall från Fagerstakoncernen år 1927–1983.

Bryggerimuseet
Museet i Arboga är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla kornbod. Där kan du se redskap som förr användes vid öltillverkning. I museet finns även en fotoutställning och ett omfattande bryggeribibliotek.

Engsö slott
Ett trettiotal öar i Mälaren bildar Engsö Skärgård. På huvudön Engsö utanför Västerås finns vacker natur och ett rikt djurliv. Engsö Slott, med anor från 1100-talet, ligger centralt på ön. Tillsammans med medeltida Engsö Kyrka, bjuder slottet på många historiska och kulturella upplevelser.

Ekomuseum Bergslagen
Ekomuseet är stort. Det tar cirka tre timmar att köra med bil från Fredriksberg i Ludvika kommun ner till Strömsholm och Borgåsund vid Mälaren. Här hittar du gruvor, hyttor, bergsmansgårdar, järnbruk och kanal med slussar – ta alltså god tid på er för att upptäcka Ekomuseums alla speciella platser.

Galleri Astley
I Uttersberg finns Galleri Astley som har en museidel i det gamla magasinet. Här visas både permanenta och tillfälliga utställningar med skulpturer, måleri och grafik.

Gammelgårdens friluftsmuseum
Vid Karlbergsskogen i Köping ligger friluftsmuseet Gammelgården, likt en oas i staden. Museet invigdes 1933 och visar äldre byggnadskultur, gammalt hantverk och belyser vissa av stadens tidiga näringar.

Glasmuseet
I idyllisk torpmiljö i Tärna visas en privat samling av press- och vardagsglas, ca 2 000 föremål. Både modern och gammal stil, målade skålar, fat och assietter. Även äldre handarbeten, landskapsbroderier, hattar och kläder. Visning för grupper och enskilda besökare efter bokning.

Jazzens museum
I Strömsholm kan du följa med på ett unikt äventyr i jazzens historia från seklets början i New Orleans till jazzmusikerna i Bergslagen. I samlingarna finns bilder, instrument, kläder, minnessaker, affischer, filmer, litteratur, autografer, jazzhistoriska fakta, brev och kuriosa. I museets arkiv finns ca 12 000 föremål.

Kanalmuseet Skantzen
På museet i Hallstahammar hittar du en utställning över Strömsholms kanals historia med bland annat en fungerande slussmodell och verktyg som användes när kanalen byggdes. På området finns också kuskbostad, skolmuseum, kapell och en bagarstuga där du kan få baka tunnbröd på gammeldags vis.

KUJ järnvägsmuseum
Mittemot Köpings järnvägsstation ligger Köping-Uttersbergs Järnvägs museiförenings (KUJmf) gamla järnvägsstation. Stationen började byggas i samband med Köping-Uttersbergsbanans anläggande 1864 och invigdes tillsammans med banan den 27 juni 1866.

Kungsudden med museum
Kungsuddens kungsgård i Kungsör grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Han vistades på kungsgården med sitt hov under långa perioder. På museet finns föremål som kan intressera folk i alla åldrar - gamla verktyg, leksaker, kläder och kuriosa. Alla föremål berättar något om hur det har varit att leva i Kungsör förr i tiden.

Köpings Brandmuseum
I Köpings Brandmuseum kan du se stadens brandskyddshistoria. Välbevarade och unika föremål visas. Du kan också återuppleva dramatiska händelser som stadsbranden 1889 och gasexplosionen på museigården 1976.

Köpings museum
Köpings museum har en bred verksamhet med samlingar, utställningar, museibutik och program för skolan. Inom verksamheten ryms även apoteksavdelningen Scheeles minne och friluftsmuseet Gammelgården.

Motorcykelmuseet Gyllene hjulet
Gyllene hjulet i Surahammar är Sveriges största motorcykelmuseum som drivs ideellt av Motorcykelhistoriska klubbens Mälardalssektion. Här visas tvåhjulingarnas utveckling, från höghjulingar till plastcykeln Itera och av motorcyklar från seklets början fram till 1970-talet. Dessutom finns ett stort antal mopeder från tidigt 50-tal och framåt samt ett antal militära-, motocross-, speedway- och roadracingmotorcyklar. Totalt har muséet cirka 120 objekt att visa.

Möklinta traktor och nostalgimuseum
Genuint uppbyggda miljöer i Möklinta från 1920- till 1960-talet med bland annat bensinstation från 1950-talet, lanthandel, café och manufakturaffär, skrädderi och skomakeri, järn och redskapshandel. Här finner du även veterantraktorer, lantbruksredskap från 1800- och 1900-talet och motorsågar.

Norbergs gruvmuseum och Mossegruveparken
I museet får du veta mer om hur pumpning av vatten ur schakten gick till, om äldre brytningsmetoder och om gruvarbetarfamiljernas liv. Mossgruveparken är ett övergivet gruvfält med djupa och vattenfyllda dagbrott. Där bröts järnmalm från medeltid till 1900-talets början. En skyltad promenadväg leder genom parken.

Nyströmska gården
Nyströmska gården i Köping är från 1600-talet och fungerade som snickargård från 1870 under tre generationer. I snickeriet tillverkades byggnadssnickerier som karmar, dörrar och fönster samt möbler men även båtar. Möbler i alrotsfanér har en lång tradition i Köping och Nyströms Snickeri var de sista som tillverkade alrotsbord i staden.

Orgelmuseet i Fläckebo
I Salbohed finns ett unikt orgelmuseum, troligen det enda museum i Sverige med kompletta spelbara kyrkorglar. Även handgjorda mindre orglar finns att beskåda. Samtliga är inrymda i den gamla kyrkskolan från sekelskiftet.

Sala Lokstall
Byggdes 1900-1901 som lokstation för det nybildade järnvägsbolaget Sala-Gysinge- Gefle Jernväg, SGGJ. SGGJ gick strax därefter i konkurs och driften övertogs av SJ. 1982 övertog Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg, SKÅJ lokstallet. Idag finns bland annat två ånglok, tre ellok, varav ett unikt för Sverige, samt en postvagn av trä.

Sala silvergruva
I gruvmuseet kan du följa Sala Silvergruvas innehållsrika och spännande historia. I permanenta och tillfälliga utställningar kan du lära mer om föremål och livet i gruvbyn. I gruvmiljöerna visas arbetet, litet, tekniken och bergets skatter i Sala silvergruvas mångfacetterade historia.

Strömsholms slott
Det ursprungliga Strömsholm slott byggdes år 1556 på order av Gustav Vasa. Under 1800-talets första hälft användes Strömsholms slott som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen. I slottet finns väl bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar.

Surahammars bruksmuseum
Där Kolbäcksån har det bästa fallet i Surahammar anlade Axel Oxenstierna år 1637 en stångjärnshammare, dess föregångare var en kronohammare som låg där redan på 1500-talet. Museet är inrymt i en verkstadslokal från 1840-talet. Här kan man följa hela produktionskedjan från tackjärn till färdiga järnvägshjul. En del av utrustningen står kvar på ursprunglig plats.

Tidö Leksaks & Seriemuseum
Tidö Slott, byggt 1625-1641, är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Här kan du också besöka Tidö Leksaks- och seriemuseum som med sina samlingar är Sveriges och Skandinaviens största leksaksmuseum.

Traktormuseet
I Öja, Sala finns en privat samling av ett 60-tal traktorer från 1925 och framåt och ett 40-tal stationära motorer som använts inom jordbruk. Den äldsta motorn är från slutet av 1800-talet. Även kördugliga motorer varav den äldsta från 1897 finns att beskåda. Fordonen är omsorgsfullt renoverade till funktionsdugligt skick och målade i originalfärger. (Ingen webbsida finns för närvarandet med information).

Trångfors smedja
I den restaurerade lancashiresmedjan visas en imponerande mumblingshammare och fyra härdar från järnframställning. Kollada, gnisthus och kolmila finns också på området.

Turbinhuset
Turbinhuset i Västerås var en av Sveriges första kraftstationer. Idag är Turbinhuset ett museum och visas för besökare efter överenskommelse.

Vagnssamling i Österbo
Utanför Sala, i Österbo, finns över 150 hästvagnar, seldon samt ett flertal kuskrockar att beskåda. Några motorfordon av äldre årsmodell finns även i samlingen. Vagnarna är inte renoverade utan bevarade i ursprungligt skick. (Ingen webbsida finns för närvarandet med information).

Vallby friluftsmuseum
Vallby Friluftsmuseum i Västerås grundades 1921 och drivs idag av Västerås stad. Museets skildrar västmanländsk kulturhistoria där du kan se de miljöer som människor i Västmanland levde och verkade i en gång.

Väsby Kungsgård
Levande hembygdsmuseum i Sala sedan 1946 och omfattar ca 7 000 föremål såsom en privat vapensamling samt en sekelskiftessvit. Vindsvåningen rymmer små avdelningar med jakt- och fiskeredskap, silver och musik.

Västerås flygmuseum
De flesta flygplanen i museet är i luftvärdigt skick. Här finns ett dryga tjugotal flygplan (propeller och jet), helikoptrar och en stor samling stora flygplansmodeller i flygande skick. Här kan du också flyga i flygsimulator.

Västerås Historiska Skeppsmuseum
Vikingaskepp, medeltidskoggar, allmogebåtar, snipor, nordlandsbåtar och kyrkbåt. På detta museum finns en stor variation av båtar för den som är intresserad av båtars historia.

Västerås konstmuseum
Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling. Västerås Konstmuseum är sambo med Västmanlands läns museum och är mötesplats Karlsgatan 2.

Västerås Veteranbåtsmuseum
I museet hittar du en fin samling av äldre fritidsbåtar. Båtar, som representerar en del av fritidsbåtens utveckling och historia. Här finns prototypen av Finnjollen (OS klass sedan Helsingfors 1952), klassiska båtmotorer, båtbyggarverktyg och konstruktörstavlor över Sveriges mest kända konstruktörer.

Västmanlands läns museum
Västmanlands läns museum bedriver en bred verksamhet i länets 10 kommuner. På Karlsgatan 2 i Västerås har museet utställningar, pedagogiskverksamhet, kontor, arkiv och bibliotek. Västmanlands läns museum är sambo med Västmanlands konstmuseum och är mötesplats Karlsgatan 2.

Westerqvarn
Westerqwarn i Mölntorp mellan Kolbäck och Strömsholm omtalades första gången år 1457 och ägdes då av kungen. År 1867 byggdes den nuvarande kvarnen med fem kvarnstenar och är en av länets största kvarnar. Verksamheten lades ner 1974 och är idag bland annat kvarnmuseum med utställningar.

Åsby Lantbruksmuseum
I två sädesmagasin i Åsby, Hallstahammar kan du se redskap från lantbrukshushållet genom två sekel. Här finns också en bränneribod med anor från 1600-talet där brännvin har tillverkats både för grossistförsäljning och för gårdens krog.