Hur jag hittade Sveriges vackraste masugn i Köping. | Kulturarv Västmanland

Hur jag hittade Sveriges vackraste masugn i Köping.

Wikipedia är en källa att söka information. Det brukar jag göra om jag ska resa någonstans, kolla något om sägs på TV eller annat av intresse. Bergsbruk har för mig varit ett intressant område, speciellt masugnar med utgångspunkt från Västmanland och Bergslagen. En dag när jag kollade runt på bilder i Wikimedia Commons på alla masugnar i Sverige hittade jag en bild som gjorde mig fundersam. I Västernorrland fanns en bild på ”Hochofen zu Karmansbo”. Det vet jag väl, att en masugn har aldrig funnits i Karmansbo, och varför Västernorrland? Det här luktade missförstånd lång väg. Kanske det var en tysk masugn eftersom det var tysk text. Masugnen verkade lite tysk i arkitekturen, nästan som en kyrka med tinnar och torn. Du kan väl googla på det sa min fru. Okej, jag googlade och vips fick jag fram flera bilder på Karmansbo hytta. När vi kollade på bilderna och området runt Karmansbo fattade vi ingenting. En flygbild visade ett stort vatten framför hyttan med ett skepp vid lastkajen. Det finns inget stort vatten vid Karmansbo. Kunde det vara Kolsva? Mjae inget stort vatten här heller.

Sen började jag kolla på text och då hittade jag informationen att Karmansbo hytta byggdes av Karmansbo bruk fast den byggdes i Köping. Va, har de funnits en masugn i Köping? Högst otroligt. Hade vi inte hört talas om. Jag forskade vidare. Det ledde till hemsidan för Karmansbo bruk (www.karmansbo.se). Karmansbo bruk genomför varje år genomför ”Järnets dag”,  och har gjort det under så många år att det i hemsidan står ”Järnets dag alltid första lördagen i juli varje år”. (Texten uppdateras inte.) Du ska förresten passa på att uppleva det, för det är unikt i Sverige. Det är den bästa live-demonstrationen av en Lancashire-smedja på ursprunglig plats. Näst efter Karmansbo i ranking, har Hallstahammar med Trångforsdagen en liknande aktivitet. Båda i Västmanland. Utnyttja tillfället att se något av dessa! Alltnog, nu gällde det Karmansbo hytta.

Informationen i deras hemsida (som delvis endast kan hittas via google) visade klart att Karmansbo bruk anlade en hytta i Köping. Nu var det dags att leta i Köping. Historiska kartor ska gå att hitta via Lantmäteriets hemsida, men det kräver en tilläggsprogramvara som inte fungerar längre, (suck) så där gick jag bet. Som tur var har jag en uppsättning av häradsekonomiska kartor från 1907 över hela Västmanland så då gick att hitta hyttan på Munktorpsdelen. Den är utmärkt på kartan. Cirka 500 meter från den nuvarande järnvägsstationen längs Köpingsåns vänstra sida låg Karmansbo hytta. I dag finns det en liten gatstump, Vällaregatan, just där hyttan låg. Det var ett utmärkt läge för en masugn med närhet till järnväg och sjötransporter.

När Köping–Uttersberg–Riddarhyttans Järnväg (KURJ), en smalspårsjärnväg anlades, så byggdes en järnvägsstation som fortfarande finns kvar som sommarrestaurang. Den ligger på andra sidan ån från den nuvarande järnvägsstationen. KURJ har kvar lokstallet bakom deras gamla järnvägsstation. Renovering av lok och vagnar pågår, och man har några hundra meter järnväg att köra på. Tala om entusiaster! KURJ anlades från den gamla järnvägsstationen och ledde norrut. Bra mycket senare anlades den nya järnvägen mot Stockholm (med normal spårvidd) och den nya järnvägsstationen byggdes. Hur kunde dom då lägga bruket på den sidan ån? Det visade sig att dom drog en liten extra smalspårslinje runt ån, bredvid Stockholmsspåret, förbi den nya stationen och fram till hyttan. Med den kunde man få malm och träkol norrifrån. Okej då vet vi det.

Karmansbo bruk som byggde hyttan ville kunna exportera tackjärn, och då var kajen vid Köpingsån ett utmärkt läge.

Hyttans arkitektur var ju helhäftig! Det var nog den vackraste masugnen i Sverige. Men så är den också ritad av stadsarkitekten i Köping, Theodor Dahl. Kolla bara in vilka eleganta byggnader han ritat. Det finns flera i Köping, kolla in i Wikipedia, sök arkitektens namn. Nu kunde jag lägga till Karmansbo hytta till hans referenser.

Ja, sedan börjar det vanliga jobbet med att skriva en artikel i Wikipedia. Man ska samla ihop text, strukturera den och alltid ha referenser till var informationen kommer ifrån. Bilder är ett kapitel för sig. Enklast är det att fotografera själv och lägga in bilderna i Wikipedia Commons (arkivet för hela världens bilder som används av Wikipedia). Det är ju uteslutet i det här fallet, hyttan revs ju ungefär 1943. För att lägga in en bild som någon annan tagit måste den vara publicerad med licensrättigheter enligt Creative Commons regler, som man sedan vidarebefordrar i Wikipedia Commons. Det betyder att de flesta bilder man hittar genom att googla kan inte användas för Wikipedia. I det här fallet var det ju så turligt att bilden jag hittade, redan låg i Wikipedia Commons. Nästa utmärkta källa att leta historiska bilder som kan användas är digitalt museum. Där fanns det faktiskt en bild, som jag kunde använda. Den är tagen tvärs över Köpingsån som ser ut som en stor sjö, med kaj och linbanor, därunder järnvägsvagnar och hyttan i bakgrunden. Två bilder är ju lite ynkligt, så jag la till en bild som visar hur det ser ut vid hyttkransen, när uppsättaren häller i malm i masugnspipan. Det här fixade jag på ungefär tre dagar.

Efter publicering i WIkipedia är det som ett svart hål, man vet inte om någon någonsin ser artikeln. Men en blänkare i Facebook är aldrig fel. Här passade intressegrupperna ”Bergslagen förr och nu”, och ”du vet att du är från Köping om...” alldeles utmärkt. Många har sett och uppskattat inläggen. Så var det Kulturarvsportalen, jag kan ju inte köra artikeln igen. Men om jag skriver hur det gick till när jag hittade Sveriges vackraste masugn, det kanske skulle passa. Så det blev en historia till då. Du hittar artikeln i svenska Wikipedia, sök ”Karmansbo hytta”.

Tack för mig, mycket nöje med läsningen.

Ulf Kjellsson

Publicerat:
2018-01-16
Av: Ulfkj
Foto på Karmansbo hytta i Köping
Karmansbo hytta i Köping, revs ca 1943
Fotograf:
Josef Guinchard
Karmansbo hytta i Köping på kartan från 1907
Karmansbo hytta i häradsekonomiska kartan från 1907.
Fotograf:
Generalstabens litografiska anstalt